VÅR PEDAGOGIK

VÅR PEDAGOGIK


Förskolans pedagogiska idé


Vi vill ge alla ett respektfullt bemötande i alla situationer. Alla ska känna sig välkomna hos oss.
Vi vill ge barnen möjlighet att utvecklas, utifrån kunskapen att vi har olika sätt att lära och olika sätt att vara.
Vi tror på barnens egen förmåga och drivkraft. Vi uppmuntrar dem att pröva nya saker! Vi visar dem olika metoder och tillvägagångssätt för att de ska kunna utveckla sina talanger och förmågor. Med inspiration av filosofin Reggio Emilia vill vi erbjuda en stimulerande, kreativ inne- och utemiljö som inbjuder till lek och fantasi, som är utvecklande och som bevarar barnens nyfikenhet och lust till lärande. Vi lär oss genom lek och aktivitet med naturvetenskap och teknik som profilering.


Vårdnadshavare möts med glädje och engagemang där delaktighet och god samverkan mellan hem-förskola råder. För oss är det viktigt att alla vårdnadshavare känner tillit och trygghet när de lämnar sina barn. 


Vi strävar efter att alla pedagoger utvecklar sin kunskap om barns utveckling, reflekterar och utvecklar sitt sätt att arbeta. Personalens olika erfarenheter och kompetenser gör så att vi kan lära av och med varandra. 


Barn möts för att utforska tillsammans!


Vår barnsyn
Barn är kompetenta och nyfikna, lär sig hela tiden och i alla situationer. Förskolans uppdrag att vara meningsskapande för barnen utgår ifrån en barnsyn som bygger på:

Jag kan – tilltro till sig själv
Jag vill – nyfikenhet
Jag vågar – vill utmanas


Reggio Emilia

Är en filosofi, ett pedagogiskt förhållningssätt som bygger på tron och på människans möjligheter, respekt för barnet och en övertygelse om att alla barn föds rika och intelligenta med en drivkraft att utforska världen. Det är ett arbetssätt som uppmuntrar tron på den egna förmågan, olikhet, solidaritet och samarbete. Filosofin står i ständig förnyelse och utvecklas i takt med barnens behov som utgångspunkt. Pedagogerna på Zodiaken är medskapande och söker kunskap tillsammans med barnen. Miljön på förskolan ska utmana barnen i deras tankar, fantasi och främja till kunskap. Genom att skapa en miljö som är inspirerande, tillgänglig och åldersanpassad ska barnet kunna påverka sin egen dag på förskolan. Material ska vara väl synligt och tillgängligt för barnen. Miljön ska inbjuda till lek och aktivitet och vara rik på sinnesupplevelser för att skapa nyfikenhet, lust och förundran hos barnen.


Vi tror på det kompetenta barnet som vill, kan och duger. Genom att arbeta med pedagogisk dokumentation och ett reflekterande arbetssätt kan man skapa förutsättningar för barnen i deras lust och nyfikenhet samt driva arbetet framåt.


"Böj på knäna och låt dig förundras över vad barn gör och kan". Hillevi Lenz-Taguchi, SU


Naturvetenskap och teknik

Naturvetenskap och teknik är både roligt och spännade och inbjuder barnen att på ett lekfullt sätt upptäcka sin omvärld och vardag. Det finns runtomkring oss och hela tiden möter vi den i olika former. På Zodiaken utforskar vi tillsammans, undersöker och experimenterar. Tillsammans skapar vi nya upptäcker och erfarenheter. Vistelsen i skogen, promenaden till fotbollsplanen, hälla och mäta i vattenleken, skapandet med deg i verkstan,  bakning ...Allt kan bli härliga äventyr och lärande!  


Styrdokument
På Zodiaken utgår vi från Läroplanen för förskolan, FN:s barnkonvention, skollagen samt förskolans verksamhetsplan och avdelningarnas arbetsplan, likabehandlingsplan och säkerhetsarbete. I förskolans hall finns en pärm till er vårdnadshavare, där bla vår likabehandlingsplan finns tillgänglig samt en del andra mallar och "Bra att veta information". Vid förslag på fler saker ni önskar borde finnas med i pärmen, tveka inte att ge oss tipset! :)




”Verksamheten ska utgå från barnens erfarenhetsvärld, intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom lek, socialt samspel, utforskande och skapande, men också genom att iaktta, samtala och reflektera. Med ett temainriktat arbetssätt kan barnens lärande bli mångsidigt och sammanhängande. Lärandet ska baseras såväl på samspelet mellan vuxna och barn som på att barnen lär av varandra.” (Läroplan för förskolan, reviderad 10)


Copyright © All Rights Reserved